Hjertestarter på plass også til årets karusell

Postet av Litrim den 17. Apr 2018

Mikko Kokslien viser her fram hjertestarteren som Litrim leier av firma Blostrupmoen til løpene i Sørdalskarusellen. Vi har tatt en prat med Mikko etter at han la opp etter en flott karriere som en av Norges beste kombinertløper de siste årene. Vi har også snakket med Jens Martin Vesterås som opplevde å få hjerteinfarkt samme kveld som han løp Strandtorgetløpet i fjor vår.

  Påmeldingsportalen til Kringsjåløpet / Sørdalskarusellen finner du her!


I fjor høst hadde Mikke opplæring med styret i Litrim slik at vi skal være mest mulig klar for en alvorlig situasjon under Sørdalskarusellen. Vi håper virkelig at vi unngår å bruke hjertestarteren.

Jeg møtte Mikko på Stasjonen og begge ble hilst velkommen av "Stasjonssjef" Geir Evensen som pensjonister. Mikko har lagt opp og undertegnede har prøvd pensjonstilværelsen en stund. Under WorldCup i Holmenkollen ble nyheten offentliggjort. Mikko hadde slitt med motivasjon lenge og syntes at nok var nok.  Det var på tide å legge skiene på hyllen. At han ikke ble tatt ut til OL i Pyeongchang gjorde ikke saken bedre, men var ikke avgjørende for hans beslutning.  Hvis han hadde gjort det bra i OL, kunne det kanskje ha gjort beslutningen litt vanskeligere.

Han synes det er litt vemodig og litt rart å ha lagt opp, men også litt godt. De siste 20 årene har vært viet kombinertsporten. Han kan se tilbake til en strålende karriere og senest før jul ble han dobbelt norgesmester. I sitt siste hopprenn i Holmenkollen vant han hoppkvalifisering, noe han ikke har gjort noen gang tidligere i et World Cup-renn. Det har vært allment kjent at Mikko ikke har fått ut sitt potensiale i hoppbakken. Under trening har han vist hva han er god for.

Mikko har 7 individuelle verdenscupseire hvor det første var på Sjusjøen i 2010. Han har 8 seire i lagkonkurranser.  I 2010/ 11-sesongen ble han nummer to i verdenscupen sammenlagt.  Han har to sølv og tre bronse i verdensmesterskap for lag og til sammen 6 norgesmesterskap.

Mikko er litt usikker på fremtiden, men er trygg på at det ikke skal bli noe problem for han ser mange muligheter. Det som er sikkert er at han nå avvikler en pappapermisjon og så skal han ta opp noen fag som står igjen på Høgskolen i Innlandet, Lillehammer hvor han tar en bachelor i Sports Management. Mikko ønsker å arbeide med idrettfaglige oppgaver, gjerne innen administrasjon og koordinering og gjerne i skiforbundet. 

Mikko har hatt en avtale med Blodstrupmoen siden 2010, en avtale som har gitt han en stor grad av økonomisk trygghet. På den tiden var mangel på sponsorinntekter mangelvare i kombinertsporten.  Litt spesielt er det kanskje at 2010 var sesongen Mikko Kokslien for alvor slo igjennom internasjonalt. Avtalen med Blostrupmoen går ut etter denne sesongen.

Sammen med samboer og datteren Vilja, skal Mikko fortsatt bo på Lillehammer. Mikko har finsk mor og Lahti er Mikkos andre hjemmebane. Han snakker finsk som sitt andre morsmål og snakker finsk med datteren. Vilja er et gammelt finsk navn som kanskje ikke brukes så mye i dag, men det er tydelig at Mikko vil ta vare på sin finske arv.

På idrettsbanen blir det nok fortsatt mye ski, men gårsdagens ishockeykamp i Kokosligaen som ennå sitter ennå i lårene viser kanskje at det kan bli variasjoner på dette området. 

Mikko kan også tenke seg å være med på Sørdalskarusellen som han synes er en ufarliggjort konkurranse og hvor alle kan delta. Han trenger dog litt tid før han er klar.   

Vi ønsker Mikko lykke til videre og velkommen til Sørdalskarusellen når den tid måtte komme.

____________________________________________________________________________

 Nedenfor bringer vi historien til Jens Martin Vesterås som fikk hjerteinfarkt i fjor vår.

____________________________________________________________________________

Vi møtte Jens Martin Vesterås på Kringsjå skole hvor vi fikk dele hans dramatiske historie fra i fjor. Han var vel hjemme etter å ha fullført Strandtorgetløpet. Til tross for det kalde været syntes han at det hadde gått greit. Plutselig fikk han sterke smerter i brystet, men han ville vente litt for å se om smertene gikk over. Det gjorde de ikke, sykebil ble tilkalt, diagnose satt og dermed bar innover til Ullevål sykehus. Heldigvis gikk det bra og Jens Martin kunne gjenoppta treningen og dermed fullføre Sørdalskarusellen for 2017. Se videoen over med hans egne ord.

Jens Martin er påmeldt i Kringsjåløpet og har målsetning om å fullføre Sørdalskarusellen 2018 slik han har gjort fem ganger tidligere. Årets store mål er Birkebeinerløpet i juni og kanskje halvmaraton under Oslo Maraton i høst. Da er det fint å bruke Sørdalskarusellen som oppkjøring.

Etter vårt møte måtte han prøveløpe årets trasé i Kringsjåløpet.


Jens Martin synes det er betryggende at det er hjertstarter på plass under løpene.Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.